Rijk of niet rijk? Jouw relatie met geld.

Zou het helpen denk je? Zou het makkelijk zijn? ‘Veel geld?’

Geld is energie!
Vaak hoor je: ‘geld maakt niet gelukkig’.
Wanneer je het abstract bekijkt is dat ook zo. De briefjes van 100 kan je, zolang ze in je portemonnee zitten, niet opeten. Maar je kan er wel eten van gaan kopen. Zo lang het geld op de bank staat of in een oude sok zit, is het niets waard. Pas zodra je er iets mee gaat doen, komt de stroming erin, dan gebruik je de energie van de waarde die wij er met zijn allen aan toegekend hebben.

Zodra je het ‘gebuikt’ maakt het dat je een ander ook de kans geeft om het te gaan gebruiken. Zie het vanuit energie! Voorbeeld; je koopt brood bij de bakker, en daarom heeft hij weer geld om wederom brood en gebak te produceren. De ingrediënten koopt hij bij de leverancier enzovoorts…Daar gaat de energie stromen. Zo lang het in je oude sok blijft zitten, is het papier! Jij doet er niks mee, vervolgens kan niemand er iets mee en het neemt zelfs in waarde af….

Hierbij zeg ik natuurlijk niet dat je al je geld eens even lekker moet gaan verbrassen. Een verstandig uitgave patroon en overzicht houden is het meest belangrijke wat je met geld kan doen. Dat heet met een mooi woord; geld beheren.
Daarmee kan je geld laten groeien trouwens…maar dat is een heel ander verhaal.

Nu zal ik een ander voorbeeld geven; Je talenten! Vroeger werd geld overigens ‘talenten’ genoemd…weet jij dat? Nu wel;-)

Stel nou dat je veel mooie talenten hebt, en je doet er niets mee…

Iedereen heeft veel mooie talenten, het is alleen wel een uitdaging om deze te vinden en te ontwikkelen. Zie het vanuit energie! Wanneer jij je talenten inzet geef je daarmee de ruimte aan anderen om ook hun talenten te ontwikkelen. Dat kan op verschillende vlakken zijn; bijvoorbeeld anderen inspireren, of doordat je ze een schop onder hun kont geeft en ze laat denken; hé dat kan ik ook, waarom doet zij het wel en ik niet??!! Of kennis delen, zoals bij workshops, presentaties of op school.

Door kennis te delen kan je anderen wakker schudden om over zichzelf en anderen en het leven na te denken. Delen staat gelijk aan vermenigvuldigen. Wanneer je dat allemaal niet doet, je talenten in de kast laat liggen, zijn je talenten niets waard. De energie stroming stopt daarmee en wordt zelfs minder waard, omdat de wereld om je heen blijft groeien en je informatie veroudert. Dat is jammer, want je houdt zowel jezelf als de ander tegen. Anderen inspireren werkt namelijk voor jezelf ook inspirerend en je leert er veel van. Hierdoor groeit je kennis waardoor jij vervolgens meer kansen krijgt andere talenten in jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Iedereen kan anderen inspireren op zijn eigen manier. De ene met teksten schrijven en workshops geven zoals ik, de ander met heerlijke gezonde recepten maken en weer een ander door uit te leggen hoe je je huid het beste mooi kan houden. Zo zijn er veel talenten en inspiratiebronnen te vinden.

Wat heeft dat nou met je relatie met geld te maken?
Nou, heel veel!! Het gaat om dezelfde energie stroming. Wanneer jij jezelf weinig waarde toekent in geld, dan zal jij jezelf hoogstwaarschijnlijk ook weinig waarde toekennen in je eigen talenten en andersom. Waarde is waarde, of het nou eigenwaarde is, of waarde in Euro’s. In deze maatschappij hebben we onbewust een koppeling met die waardes gemaakt.

Wellicht weet je wel waar je goed in bent, en heb je daarin geïnvesteerd, maar die waarde geef je vervolgens gratis weg. Ook dat is weinig eigenwaarde!

Gratis geven is overigens fantastisch! Zolang je er maar wel iets voor terug krijgt; dat kan zijn eigenwaarde, kennis, bekendheid, ervaring, reclame enzovoorts… Zo houd je de energiestroming in stand. De verhoudingen moeten daarin wel kloppen. De balans goed in de gaten houden! Het is gewoon niet okay om altijd alleen maar te geven en niets terug te kunnen, willen of durven te ontvangen. Aan wie je het geeft en van wie je vervolgens iets terugkrijgt maakt niet uit! Daarmee bedoel ik te zeggen; het kan zijn dat je aan de ene iets geeft en dan via iemand anders iets terug krijgt. Onvoorwaardelijk geven is dat. En daarmee maak je de wereld een stukje mooier…

Het is een ander verhaal, een andere energie, dat wanneer jij wel al een goed maandsalaris hebt en jij je daarnaast gratis inzet voor bijvoorbeeld een goed doel of vereniging. Dat heeft meer te maken met gerichte keuzes. Dat is natuurlijk ook mooi, maar daar ga ik nu even niet op in.

Hoeveel waarde ken jij jezelf toe?
Dat is de essentie; geld maakt op zich niet gelukkig, maar de ruimte die je ermee ervaart dingen zonder zorgen te kunnen doen, maakt wél gelukkig. Of de ruimte hebben om ervaringen met elkaar te beleven, mooie herinneringen maken noem ik dat, die ruimte; dat is de energie! Dat is de waarde!

En het gekke is; ook dat is weer dubbel…. Er zijn namelijk veel dingen gratis op deze wereld, waar je echt heel gelukkig van kan worden. Als je mensen vraagt waar ze gelukkig van worden, dan benoemen ze altijd een gevoel. Een geluksgevoel. Dat is ònbetaalbaar!

En dát is die ruimte…. Dat is nou juist iets wat niet met geld te betalen is. Het is gelinkt aan of jij überhaupt die ruimte kan zien of niet.

Dat kan variëren van een prachtige zonsopkomst tot een schattige eerste lachje van een baby. Of een wandeling met de hond in een voorjaarszonnetje met de wind door je haren… Een dagje strand of wat anders. Dat kan zo vaak je wilt, of je nou miljoenen op de bank hebt, of dat je nog miljoenen aan de bank moet terug betalen…
Maar kan je ervan genieten? Dat is het punt waar het om gaat.

Geld is nog steeds erg belangrijk. Waarom? Omdat we dat met elkaar in deze maatschappij zo hebben afgesproken. Je kan toch echt niet naar de supermarkt gaan en in ruil voor je boodschappen een dikke hug geven, of de vloer dweilen. Geld is nodig. Wellicht komt er ooit een tijd dat het niet meer zo is, maar dat kan pas wanneer we elkaar allemaal als gelijkwaardig gaan zien. Gelijkwaardigheid begint bij jezelf.

Het is  helaas nog steeds zo dat je met geld macht kan kopen en aanzien hebt wanneer je succesvol bent of dure dingen kan kopen.
Het slaat natuurlijk nergens op! We zijn namelijk allemaal één en allemaal gelijk.
De sleutel zit hem in ons eigen paradigma (een paradigma is een beperkende overtuiging): zolang jij zelf iemand hoger plaatst dan jezelf omdat hij/zij succes of veel geld lijkt te hebben, mooier is of intelligenter, dan houd je de overtuiging zelf in stand. Door iemand op een voetstuk te zetten, plaats je jezelf automatisch lager. Zo simpel is het. Dus stop daarmee met al die voetstukken!

Je ziet het ook gebeuren in de wereld van artiesten en bekendheden. Mensen vereren of verafgoden vaak een zanger of acteur terwijl het ook maar een mens is met zijn eigen eigenaardigheden. Daarmee plaats je jezelf toch echt op een lager niveau  dan die bekendheid. Mits jij een voorbeeld aan die persoon neemt! Dat is weer een andere energie. Dan laat je je juist inspireren door te bedenken; dat wat hij of zij kan, dat kan ik ook, òf beter!!

Zodra je jezelf als gelijkwaardig beschouwd t.o.v. anderen, zal je automatisch meer gelijkwaardigheid ervaren.  Zo lang jij zelf denkt in rangorde, succes, meer en minder, beter of slechter, zal je deze energie ervaren en in levenslessen gespiegeld krijgen. En zolang jij jezelf weinig waarde toekent, blijf je altijd in werk of opdrachten vervallen waar een rangorde heerst, of onderbetaald blijft. En zal je dus weinig geld te besteden hebben…. weinig ruimte ervaren om dingen te doen wat jij wèrkelijk wilt..

Je houdt jezelf tegen om ooit veel geld te hebben, door alleen al de overtuiging te hebben dat geld niet gelukkig maakt. Stel je nou eens voor dat je elke dag 1000 hongerige kinderen te eten kan geven èn een veilige slaapplaats kan bieden. Of bedenk eens een ander mooi en goed doel. Zou je daar blij en gelukkig van worden wanneer je dat voor elkaar krijgt? Waarschijnlijk wel. Daar is wel geld voor nodig!

Zolang je blijft hangen in de overtuiging dat geld niet gelukkig maakt, zal het je ook niet gelukkig maken en zal het geld geen kans krijgen om naar je toe te komen. Waardoor je dus ook niet 1000 kinderen dagelijks te eten kan geven of een ander goed doel. Je houdt het allemaal zelf tegen met die overtuiging. Klinkt gek hè? maar is wel echt zo….

‘Veel’ geld en ‘weinig’ geld is je eigen perceptie. Je eigen beleving geeft aan wat veel of weinig is. De ene vind namelijk €10.000,- erg veel en de ander vindt €10.000,- erg weinig. Het is vanuit welk perspectief je het bekijkt. Welke waarde je er zelf aan toekent. En zo zijn we weer het cirkeltje rond over waarde en eigenwaarde.

Ik kom even terug op het woord gelijkwaardigheid. Want dat is ver te zoeken in onze maatschappij. In liefdesrelaties, in religies, in ouder-kind relaties, in werk omstandigheden, noem maar op. Maar waar komt dat vandaan, en wie houdt het eigenlijk in stand?

En ja natuurlijk is het zo dat in bepaalde situaties de ene meer verantwoordelijkheid draagt dan de ander, en dat de ene meer uren werkt dan de ander… Ja! Dat klopt. En natuurlijk is het zo dat er nog steeds erg veel misbruik van geld wordt gemaakt dmv corruptie en andere negatieve zaken. Maar wanneer je blijft linken aan de overtuiging dat slechte mensen veel geld hebben, of die andere negatieve zaken, zal jij je paradigma daarmee in stand houden en dus nooit ‘veel’ geld hebben. Want jij wilt toch geen slecht mens zijn?

Kijk naar wat er goed gaat met geld! Er zijn echt heel veel mensen die prachtige dingen creëren voor zowel de mensheid als de wereld en dat doen ze met behulp van (veel) geld. Blijf geld zien als energie. Als een stroming waar je zelf de positieve flow in kan behouden. Als een ruilmiddel voor diensten. En dat kunnen heel erg mooie diensten zijn!

Stel jezelf de volgende vragen;
Zet jij snel iemand op een voetstuk? (ja?)
Heb jij een ruim inkomen waar je zorgeloos van kan leven? (nee?)
Geef jij vaak diensten weg waarvoor je eigenlijk geld zou moeten vragen om ervan te kunnen leven? (ja?)
Zet jij je talenten in om je eigen geld te verdienen, om het leukste werk te doen wat jij je kan bedenken? (nee?)
Leef jij met het motto ‘geld maakt niet gelukkig?’ (Ja?)

Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je een laag eigenwaarde hebt. En eigenwaarde is gekoppeld aan gelijkwaardigheid. Wanneer je de ander kan gaan zien als ‘mens’ ipv iemand boven òf ondergeschikt aan je… Is de energie al heel anders! Doe het eens!
Kortom; Geld hebben, eigenwaarde, waarde en gelijkwaardigheid begint bij jezelf! Plaats jezelf op gelijk niveau als de ander. Zie jezelf voor vol aan, maar óók de ander!

Kan je hier iets mee? Ik wens je veel eigenwaarde en voldoende geld om een zorgeloos bestaan te hebben. Heb jij nog aanvullingen of een reactie? Ik lees het graag onder dit artikel. Dank je wel.

Liefs, Esther Buijs

Ik heb een online training voor je gemaakt….Doe je mee? https://estherbuijs.nl/online-training-gedachtenkracht/