Vertrouwen

Wat is vertrouwen eigenlijk? Hoe vertrouw je? Of, wat maakt dat je iets of iemand vertrouwt?

Is vertrouwen meer dan een verwachting van jezelf naar de ander? Wanneer iemand niet zijn woord houdt, wat is er dan gebeurd? Heeft iemand je vertrouwen geschonden of heeft die iemand niet aan je verwachtingen voldaan? Dat zou dan betekenen dat je zelf een inschattingsfout hebt gemaakt!
Heel moeilijk te aanvaarden omdat je, door je vertrouwen te geven, je geloof in iemand aangeeft. Het is een vorm van overgave van jou naar de ander. Een stukje jezelf blootgeven dus. En het doet pijn wanneer daarin iets niet blijkt te kloppen.

Het is heel wat, wat we nodig hebben om iets of iemand te vertrouwen. De vorming van vertrouwen start al in je vroege jeugd. Wanneer je binnen jezelf een gezonde dosis vertrouwen hebt ontwikkelt, is het gemakkelijker voor je, om andere mensen in je leven te vertrouwen.

Zodra je vertrouwen vanuit het perspectief van de energie gaat bekijken, want je weet, alles is energie, is het interessant om bij jezelf te ontdekken of je veel mensen / situaties in je leven hebt die te vertrouwen zijn.
Wanneer je in de energie zit van: ’De wereld is niet te vertrouwen’, kan je er donder op zeggen dat de wereld op deze manier aan je wordt getoond. Met alle gevolgen van dien. Dat is jammer. Het kan namelijk zo mooi zijn.

De basis voor vertrouwen wordt in drie fasen in je leven ontwikkeld. In de babytijd; door voeding, verzorging en koestering op momenten dat jij daar behoefte aan hebt. Dat geeft je als afhankelijke baby je veiligheid. En het geeft je het gevoel dat je het waard bent.

Rondom je tienjarige leeftijd. Heb je in het gezin waar je opgroeide, de basisveiligheid gehad om je eigen ‘ik’ te ontdekken? Kreeg jij de ruimte en aanmoediging / ondersteuning jezelf en de wereld te ontdekken?

De 3e fase van ontwikkeling is de pubertijd. Heb jij van je opvoeders het vertrouwen, de ruimte en een veilige uitvalbasis gekregen je (onbezonnen) plannen en ideeën uit te werken? Om vorm te geven aan je leven hoe jij dat wilt? Kreeg jij de ruimte je eigenwaarde of eigen waarheid te ontdekken? Ook dat geeft je het gevoel dat je het waard bent en dat je mag zijn wie je bent.

In deze drie groeifasen zie je dat vertrouwen alles te maken heeft met veiligheid. Je veilig voelen in wie jij bent. En eigenwaarde, zodat je van daaruit gelijkwaardige relaties op kan bouwen zonder jezelf de meerdere of mindere te voelen. Omdat je het jezelf waard vindt, maar ook, omdat je de waarde van de ander kan zien.

In dit kleine stukje tekst komen al verschillende zaken naar voren welke gekoppeld zijn aan vertrouwen; veiligheid, verwachtingen, geloof, daarbij ook hoop, inschatting, blootgeven, gelijkwaardigheid en overgave. En dat alles bij elkaar maakt: vertrouwen.

Word je eens bewust vanuit de basis: de 5 levensgebieden.
Waarin vertrouw jij jezelf? Heb jij vertrouwen in je….
Relaties? Gezondheid? Financiën? Levensvervulling / Werk? Geluk?

Kijk eens in welk levensgebied jij meer vertrouwen (veiligheid en eigenwaarde…) kan gebruiken. En werk aan de vervulling welke je nodig hebt om dat levensgebied te verbeteren. Begin bij jezelf, dat is de enige juiste stap. Niemand anders kan dat voor je doen. Zie hoe waardevol je bent en hoe mooi je leven kan zijn zodra je dat beseft!

Ik wens je veel succes.

Liefs,
Esther Buijs©