Gevangen in je eigen gevangenis, breek eruit op eigen kracht!

Gevangen in oordeel, gevangen in angst, gevangen in macht, gevangen in regels, gevangen in de maatschappij, gevangen in de gedachten waarvan jij denkt hoe anderen over je denken, gevangen in financiën, gevangen in je relatie, in je werk, gevangen in faalangst, in je gedachten, in je beperkende overtuigingen, gevangen in je bewustzijn.
Je bent ergens in gevangen, je zit vast!

En daar waar je vast zit, kan je niet van loskomen, daar heb je hulp bij nodig. Wat voor hulp heb je nodig? Het ligt eraan waar jij gevangen in bent. Stel jezelf eens de volgende vraag: Waarin wil jij groeien? In welk levensgebied? Relaties, Carrière (levensvervulling), Gezondheid, Spiritualiteit, Financiën, Geluk. Wat heb jij nodig? Aan welk levensgebied wil jij werken? In welk levensgebied voel jij je gevangen? Hoe voelt die gevangenis?

Je hebt de keuze, maak jezelf vrij! Wanneer je een bepaald levensgebied kiest om aan te werken, jezelf ergens vrij van maakt, groeit de rest waarin jij je ook gevangen voelt met je mee in de bevrijding. Dus kies wat jij het leukste vindt. waar je interesse het meest naar uitgaat of wat momenteel het meest belangrijke is in je leven. Kies een levensgebied waarin jij wilt groeien, en kies de manier waaróp jij wilt groeien. Je kunt het namelijk allemaal zelf bepalen!

Wanneer je bijvoorbeeld in je relatie(s) wilt groeien, kies dan de manier welke bij je past. Door bijvoorbeeld een spirituele inslag te kiezen, coaching, bewustzijnsverandering, boeken lezen, opleiding, praten, een seminar over relaties volgen? Zorg dat je de informatie in handen krijgt welke jij nodig hebt om aan je eigen relatie te werken en aan je eigen gebouwde gevangenis te ontsnappen. Wanneer jij de weg kiest van hoe anderen vinden hoe jij zou moeten moet handelen, blijf je gevangen in de gevangenis die je zelf gecreëerd hebt. Dus kies je eigen manier!

Vrij zijn is een staat van bewustzijn; wanneer je je gevangen voelt in een bepaald levensgebied, focus je er voor nu in ieder geval op wat dat levensgebied je nog wél oplevert. Wat het je geeft, wat voor mogelijkheden er zijn, wat voor groei erin zit, veiligheid, basis, de beloning, wat het maar kan zijn. De positieve dingen welke jij als positief ervaart, al is het maar een klein beetje. Richt je op de positieve dingen die je laten groeien wees daar dankbaar voor. Where the attention goes, energy flows!

Wanneer je je bijvoorbeeld door je werk (je eigen bedrijf?) beperkt voelt en je gedachten (=energie) op die beperking richt gaat die beperking steeds zwaarder wegen. Je gaat je dan steeds slechter voelen, omdat je je richt op de negatieve dingen die jij ziet van je werk. Je creëert op deze manier zelf de negatieve energie. Vervolgens wil je weg van je werk, een andere baan, stoppen met je bedrijf of helemaal niet meer werken. Vervolgens ontstaan er financiële beperkingen. Zo houd je je gevangenis in stand. Je komt dan van de ene beperking in de andere. De negatieve spiraal.
Breek uit die gevangenis! Ga het anders zien.
(Bovenstaand stukje heb ik als voorbeeld ‘werk’ gekozen, maar dit kun je natuurlijk invullen in alle levensgebieden)

Wanneer je in een slechte gezondheidstoestand verkeerd waarin je gevangen bent, kijk naar wat je kan verbeteren, kijk naar wat je wel hebt, hoewel dat in sommige situaties inderdaad erg moeilijk is om dat te zien. Dat weet ik. Toch zijn er altijd lichtpuntjes. Er is altijd iets positiefs te bedenken. Richt je op wat wél kan in plaats van wat niet (meer) kan. Voorkom om in de slachtofferrol te komen, want als je in de slachtofferrol zit dan ben je pas echt verloren!

De slachtofferrol aannemen zorgt ervoor dat je de macht aan anderen geeft. Soms kan je tijdelijk even niet anders. Dan is de emotie te zwaar, het verdriet te groot, de levensles te moeilijk. Wees je er dan van bewust dat je op dat moment de touwtjes uit handen geeft aan anderen. Dat ze tijdelijk even voor je zorgen. Ja dat is fijn! Er zijn tijden dat je dat werkelijk nodig hebt. Behoed je voor de valkuil om te lang in de slachtofferrol te blijven! Want dan creëer je de volgende gevangenis. Mensen die je helpen, die voor je zorgen, die je iets geven, gaan in de energie zitten van ‘ik zorg voor je’ en voordat je het door hebt bepalen zij vervolgens jouw leven. Uit liefde hoor! Geheel onbewust. Totdat het jou of de ander gaat opbreken, dan heb je een probleem.

Je zult het zélf moeten doen, want je hebt het ook zelf gecreëerd. Ik zeg je niet dat het eenvoudig is, maar ik zeg je wel dat het het waard is. Je kunt hulptroepen inroepen, coaching of een goed gesprek met een vriend, vriendin of deskundige, of iets gaan leren. Op die manier kun je het namelijk anders gaan zien, en dat is wat je nodig hebt. Wat je nodig hebt is via een ander perspectief te kijken naar je gevangenis. Zodra je het doet vanuit de slachtofferrol, creëer je het volgende probleem. De keuze om gevangen te blijven zitten is aan jou. Echt waar! Neem de touwtjes in eigen hand! Neem de verantwoording over je eigen leven! En breek eruit op eigen kracht!

Hoe kan je verantwoording nemen voor je eigen leven?
Door jezelf te erkennen hoe sterk je bent. Door van jezelf te houden, jezelf waard te vinden. Door te beseffen dat zolang je de ander de ruimte geeft voor om jou beslissingen te nemen, dus de ander je leven bepaalt. Zo heeft iemand anders de regie van jouw leven in handen in plaats van jij zelf. Regie in handen van een ander geven, is o.a. financiële afhankelijkheid, medicijngebruik, emotionele afhankelijkheid, eenzaamheid, denken niet sterk genoeg te zijn, (je eigenwaarde niet kennen). Gewoontegedrag; verslaving aan; aandacht, alcohol, suiker, drugs, cafeïne, geweld, foute relatie (is allemaal bevestiging in negativiteit). Daardoor blijf je in de gevangenis zitten, je blijft het zelf creëren, daarom blijf je mensen naar je toetrekken die het wel even voor je zullen regelen.

Ze beloven je alles, maar meestal is het voorwaardelijk. Het gekke is dat het voorwaardelijke zo onbewust gaat, dat helpers nog niet eens doorhebben dat het voorwaardelijk is wat ze doen. Voorwaardelijk is dat je iets doet en er (onbewust) iets voor terug wilt ontvangen. Dat kan zelfs hetzelfde zijn wat ze aan jou geven! Bijvoorbeeld: voorwaardelijke aandacht, liefde, trouw, verzorging, erkenning, zakelijke verwachtingen…. enz., van alles.

Ga je eigen weg, neem je verantwoordelijkheid.
Je eigen weg gaan is geen egoïsme! Kiezen voor jezelf en iedereen in de grond laten zakken, dat is geen verantwoordelijkheid nemen, dat is wel egoïsme! Verantwoordelijkheid nemen is het oplossen van wat je hebt gecreëerd, wat je nu als gevangenis ervaart. Misschien heb je wel een gezin te verzorgen, of een grote hypotheek te dragen. Ik zeg dus niet; ga je eigen leven leiden en laat alles achter je. Nee! Ga inzien dat datgene wat jij hebt gecreëerd wat nu vervelend is, waarvan jij ooit dacht dat het je gelukkig zou maken, inmiddels je gevangenis is. Waarschijnlijk heb je het vanuit je Ego gecreëerd. Zorg ervoor dat je het oplost en het vervolgens in de toekomst anders doet. Maar loop er niet van weg. Het veranderen, het aanpassen, durven leren van je fouten, is verantwoording nemen voor je leven! Dat is de transformatie van je leven. Dat is de liefde die je aan jezelf kan geven! Dan sta je echt sterk in je schoenen en zo gaat het je lukken. Zo breek je uit je gevangenis, omdat je het doet op eigen kracht. Op eigen kracht! Hoe mooi is dat?!

Lieve groet,
Esther Buijs ©
Dit is een onderdeel uit de cursus GedachtenKracht! De cursus GedachtenKracht is geheel online Doe je mee? Dit is de link voor meer info