Naar je kern

Naar je kern
De zoektocht verbinding maken naar én met je eigen kern is een weg waarbij je door veel poorten van verandering en transformatie heen zal stappen. En vele lagen van bewustzijn zal doorleven én doormaken. Al die lagen van bewustzijn brengen je iets wat daar actueel is, wat in die laag belangrijk is, wat in die laag, op dat moment aangepakt kan én dient te worden. Anders stapelt het zich op en krijg je steeds meer het gevoel dat alles tegelijk komt. De verbinding naar jezelf, naar je kern, is een weg van buiten naar binnen. Ook wel ‘van je hoofd naar je hart’ genoemd.

Contact
Je kan altijd contact maken met je kern, dat kan je ook nu direct, ook al heb je helemaal nog nooit iets (bewust) aan zelfontwikkeling gedaan. Ook al heb je nog nooit gemediteerd, yoga, mindfulness of wat dan ook voor ontspanningstechnieken geleerd. Daar gaat het namelijk niet om, dat je dat soort dingen veel, vaak of altijd ‘moet’ doen.

Het lastige is dat je er wel echt even aandacht aan moet schenken. Het is niet zo van, ploep, ik ben nu in mijn kern. Het is een stappenplan dat dieper en dieper naar binnen gaat, telkens gemakkelijker, telkens langer, en met meer resultaat.

Tijdelijk ontspannen
Werken aan ‘naar je kern gaan’ brengt je, in het begin, een tijdelijke staat van blij-zijn, tijdelijk heel ontspannen zijn. Dat is al heel helend, genezend en heel fijn, maar wat nog mooier en fijner is: wanneer je altíjd contact met je kern hebt. Zonder dat je daar een uur yoga of lange meditaties voor hoeft te doen.

Hoe bereik je die staat van zijn? Dat is tweeledig.
Een deel is: elke keer weer afstemmen op je kern.

Heel simpel, adem 3x heel rustig in en uit, leg je handen op je hart en adem 3x diep in en uit naar je hart. Voel hoe die hartsenergie gaat stromen. Hoe vaker je dat doet, dat kan echt wel een aantal keer per dag, hoe beter je het effect zal beleven. Houd het wel minstens een maandje vol om het echt goed te gaan voelen en om er een gewoonte van te maken. Vervolgens gaat het als vanzelf….

Zodra je voelt hoe krachtig dat is, motiveert dat om er vaker aan te willen werken.

Lastiger deel
Een ander, wat lastiger deel is dat je ‘aan laagjes moet werken’. Laagjes van pijn en bewustwording. Hoe meer laagjes je hebt weggewerkt, hoe dichter je bij je kern komt. Wegwerken kan je ook bewustwording noemen. Elk laagje geeft je weer een ander inzicht, een andere levensles en groeimoment. Steeds dichter naar jezelf, naar je kern. Naar wie jij bent.

De pijnlijkste laagjes zijn emoties. Allerlei soorten emoties die zijn opgebouwd en ontstaan gedurende je leven.

Ontstaan, bevestigd en vastgeklonken als herinnering, ergens in je lichaam.

Alle laagjes..
Je hebt heel veel laagjes! Er is heel veel om je bewust van te worden.. Grote en kleine dingen. Over hoe je bijvoorbeeld met de wereld omgaat. Jij bent de wereld! Besef dat! Hoe ga je om met de natuur, voeding, gebruik van plastic, brandstoffen, E-nummers, productie van vlees-, groente- en genetische manipulatie? In hoeverre ben jij daar bewust mee bezig?

Vroeger…
Vraag maar aan je ouders. Als jouw ouders tussen de 70 en 90 jaar zijn, vraag dan eens of zij 40 jaar geleden hebben gehoord over bijvoorbeeld E621, genetisch gemanipuleerde broccoli; over dat suiker net zo verslavend is als coke; of over groeihormonen in vlees.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: jouw ouders waren zich daar toen totaal niet van bewust. Dat is niet goed of fout, het was toen gewoon zo. We denken nu: moest dat toen echt zo?! Omdat wij het nu vanuit een ander perspectief zien. Onze kinderen denken over 40 jaar ook over ons “moest dat toen echt? Was het echt allemaal nodig?” …Omdat zij het dan vanuit weer een ander perspectief kunnen zien.

Ook dat is groei en bewustwording.

Hoe kan dat?
We worden ons steeds bewuster, dankzij en ondanks Facebook en alle technische ontwikkelingen. Het online gebeuren geeft ons heel veel gedoe, maar het brengt ons ook heel veel goeds want we worden massaal en in snel tempo bewust. De wereld wordt steeds kleiner omdat je gemakkelijk bereik hebt. 

Vertroebelde laagjes
Een betere wereld begint bij jezelf. Je leven creëren begint met bewustwording! Een beter leven begint met bewustwording van je vertroebelende laagjes.

Je pakt automatisch elke keer het laagje dat op dat moment het meest actueel voor je is. Dat dient zich eigenlijk vanzelf aan… wanneer je met die flow meegaat, handel je het meest vanuit je eigen kern. Ik zeg je niet dat het dan makkelijk is…;-) Pak je de laagjes op, doe je er iets mee of laat je het steeds meer vertroebelen in dikkere lagen?

Hoe zit het in jouw leven?
Wat speelt er momenteel allemaal tegelijk? Wat hebben al die verschillende dingen tegelijk met elkaar te maken? Kijk eens waar je nu in zit en wat je in een eerdere situatie hebt verzuimd aan te pakken, zodat het mee is gegaan in de volgende laag… waardoor je het gevoel hebt dat nu alles tegelijk komt…

Ik hoor veel over ontslag, relatieproblemen, financiële nood… deze drie dingen tegelijk. Welk issue was er het eerst? Het komt allemaal tegelijk wanneer je in een eerder stadium niet het issue hebt aangepakt dat toen speelde. Daarmee zeg ik niet dat je het fout hebt gedaan…! Wat ik bedoel is: het stapelt zich op.

Wellicht vond je het wel even prima. Kon je de impact van meer dingen tegelijk, wat er nog aan zat te komen, niet overzien.

Harde schijf
Je hoofd/lichaam is net als een harde schijf van je pc. En wanneer die harde schijf vol zit, kan er niets meer bij. Wanneer je dat afgedwongen wel wilt doen, met bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, dan is dat misschien wel heel knap, maar dan pleeg je wel roofbouw. Ik zie veel mensen roofbouw plegen. Waarom? Prestatiedwang? Perfectionisme? Ontkenning? Ambitie? Het is voeding voor een burn-out, om op een onbewaakt moment vast te lopen…

Het is jouw keuze, niets is fout of goed.
Wat ik hiermee wil zeggen is: ga mee met de flow die het leven je aandient. Los op waar je middenin zit, omdat dat nu eenmaal de hoogste prioriteit heeft. Laat de rest los. Het leven geeft je niet voor niets nu deze les. Blijkbaar ben je eraan toe. Zodra je het wegstopt komt het later, maar dan een stuk groter, terug op je pad. Tegelijk met het levensissue wat je op dat moment aan te pakken hebt.

Twee, drie of vier dingen tegelijk maakt dat je het niet meer helder kan zien, je in een dik mistig moeras terechtkomt en het overzicht verliest. Dat is niet fout, het is alleen maar onhandig voor jezelf.

Levensprocessen voelen dan veel zwaarder, omdat je je tijd en aandacht ook nog moet verdelen over al die issues en misschien wel de verantwoordelijkheid voor een gezin en/of veel personeel… Dat maakt dat je ver van je eigen kern afdrijft en moeite hebt verbinding te maken met jezelf en een mooi leven.

Datgene wat nu het issue in je leven is, daar dien je aan te werken.
Daar gaat het in ‘bij je kern blijven’ om.

Acceptatie
Accepteer hoe het nu is. Accepteer wat zich nu aandient. Stop het niet weg!

Vanuit acceptatie heb je een bepaald gevoel van kracht en rust, dan kan je het oplossen. Zo gebruik je de kracht van het nu en vanuit je kern. Je gaat dan als het ware met de flow mee. Al voelt het als een rotperiode in je leven die geen flow heeft…

Een rotperiode in je leven kan je op twee manieren beleven: tegen de stroom inzwemmen (ontkennen) en met de stroming meegaan (onderzoeken wat er aan de hand is). Wat kies jij? Wat lijkt makkelijker? Ik denk dat ik het wel voor je kan invullen.

Meer leren over bewustwording? Inspiratie opdoen bij een workshop? Dat kan en is zeer aan te raden! Alleen al voor wat meer rust in je hoofd.

Lieve groet,
Esther Buijs ©