Opnieuw beginnen

Een negatieve spiraal ombuigen naar een positieve spiraal;

Je kan altijd met alles en iedereen opnieuw beginnen. Soms begin je met iemand opnieuw na een strijd, soms na een uit het oog verliezen, soms na een leven vol aantrekken en afstoten. Je kan opnieuw beginnen met je leven; d.m.v. weer te gaan werken, of juist stoppen met werken! Of opnieuw beginnen na een ziekte, of gevaarlijke ingreep….
Om opnieuw te beginnen maak je de keuze; Wil ik dat? Opnieuw beginnen?

Opnieuw beginnen binnen een relatie;
Een krachtige manier om opnieuw te beginnen is; vanuit jezelf!
Vaak houden rekening met de mensen om ons heen, dat we ongemerkt onszelf verliezen in het geheel. Vervolgens vullen we alleen nog maar in waarvan we denken dat de ander het zo wil. Maar is dat wel zo? Zolang jij voor de ander blijft denken wat de ander wellicht zou willen, en daar je leven op inricht ben je ver van jezelf vandaan. Maar ook van de ander!

Dat is erg jammer, omdat juist dan de situatie begint van het elkaar niet meer begrijpen en elkaar uit het oog verliezen. Je bent in de veronderstelling dat jij je partner gelukkig maakt. Terwijl je eigenlijk nooit hebt gevraagd of je partner dat wel op zo’n manier wil. De volgende vraag is dus; maak je je partner werkelijk gelukkig?

Gek is dat toch hè. Uit alle liefde voor de ander heel je leven geven en dan nóg gaat het mis. Je raakt je energie kwijt, je kan niet meer met elkaar communiceren omdat de verbinding kwijt is, je wordt ziek, of alles bij elkaar.

Opnieuw beginnen kan dan toch nog steeds! Wanneer je dat beiden wilt is er ergens nog liefde tussen jullie! Vanuit de liefde die er is kan je beiden over jezelf na denken over wat je nu werkelijk wil. Je laten inspireren door een boek of een lezing, een film of een cursus, een mediator of maak een paar heel lange wandelingen in je eentje, om tot jezelf te komen. Houdt de vraag centraal; wat ik wil ík nu eigenlijk? Handig is om wat steekwoorden op te kunnen schrijven. En fijn is het, om later te overleggen met je partner wat er bij je boven is komen drijven.

Ontdekken en benoemen wat je zelf wil is verre van egoïsme. Het is juist een zuivere vorm van in je kracht staan, voor jezelf opkomen en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Ook wel ‘het leven in eigen hand nemen’ genoemd.

Zodra je de wensen van je partner er naast kan leggen en samen kan werken aan de groei en verwezenlijking van deze wensen van jullie beiden, ben je echt vanuit liefde bezig! Elkaar ondersteunen, aanmoedigen en helpen bij ‘wat de ander wil’ is heel iets anders dan invullen en doen waarvan jij denkt dat de ander het zou willen…

Zodra je vanuit je eigen kracht je leven leeft, wordt je een magneet voor dat wat jij nodig hebt. Je trekt het vanzelf aan! De juiste mensen, de juiste cursussen enz. Je persoonlijke groei gaat daardoor nog sneller en juist doordat je daarmee zo veel energie en kracht krijgt, ben je in staat om degene met wie jij wil helpen vanuit die positieve kracht. En andersom! Zo bundel, deel en vermenigvuldig je jullie kracht en energie samen! Stel je eens voor wat dat voor een positief effect heeft.

Op deze manier kan je alle relaties onder de loep nemen, waarvan jij vindt dat ze het waard zijn een tweede (of derde, of vierde) kans te geven! Klim uit de negatieve spiraal en zet het om naar een positieve. Het is wel even wat werk! Dat klopt! Onthoud dat je het waard bent! Het gaat over je eigen leven.

Soms is het voor jezelf en de ander het beste om de stap te nemen uit elkaar te gaan. Te lang doorgaan in een relatie welke je energie kost is ook niet goed. Onderzoek je eigen grenzen. Wat wil jij? Heb je er voor je gevoel alles aan gedaan om de situatie te verbeteren? Naar jezelf gekeken wat jou aandeel is in het geheel? Wat is jou aandeel in het in stand houden van de verhoudingen zoals ze nu zijn? Kijk niet naar wat ‘de ander doet’ maar naar ‘waar ga jij je grenzen over om de situatie (onbewust) in stand te houden”.
Het is een heel leerzaam stuk wanneer jij zo naar jezelf durft te kijken.

Twijfel jij of je het een relatie wel waard vindt om opnieuw te beginnen?? Overweeg dan serieus om afscheid te nemen. Een afscheid doet misschien even pijn, maar schept ook ruimte voor nieuwe, fijne andere mensen en dingen wie beter bij je passen en je heel veel energie zullen geven!

Succes ermee!
Lieve groet,
Esther Buijs