Achteruit denken! Of denk jij liever in mogelijkheden?

Rij jij wel eens in een auto? En kijk je dan door de voorruit of alleen maar in de achteruitkijkspiegel? Ik hoop toch echt dat je voornamelijk vóór je kijkt, anders gebeuren er veel ongelukken!

Zo ook met je leven; leef je je leven op basis van de tot nu toe behaalde resultaten (want dat is achteruit denken) of creëer jij nieuwe, toekomstige, betere resultaten? Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Dat dat mogelijk is?

Zodra je beseft dat je een pioniersgeest bezit, komen er mooie dingen in je leven. Ja, ook jij hebt een pioniersgeest!! Ook jij hebt het roer van je leven in eigen hand!

We zien het razendsnel gebeuren met de technologie van tegenwoordig. Kon jij het je 15 jaar geleden voorstellen dat we allemaal met een minicomputer in onze zak rond zouden lopen? Nee toch? Maar toch waren er mensen die dat wel al zagen, de droom hadden en eraan zijn gaan werken. Wanneer deze pioniersgeesten hadden blijven ‘slapen’ en achteruit denken, zouden wij nu met zijn allen niet zo gemakkelijk overal online kunnen zijn via onze eigen mobiele telefoon.

Zouden er überhaupt ooit telefoons zijn ontstaan als mensen zouden blijven geloven in het feit dat het onmogelijk is om te praten met iemand die 10, 100, of 20.000 km ver weg woont…?

Zouden er vliegtuigen zijn ontstaan wanneer de gehele mensheid zou blijven denken en geloven dat er geen mens kan vliegen?

Dit zijn allemaal voorbeelden van achteruit denken; zolang je blijft hangen in het stuk ‘het bestaat niet, dus het kan niet’, of, ‘wat een raar idee, dat is niet mogelijk’, of ‘dat geloof ik niet’ op welk vlak dan ook…dan ben je aan het achteruit denken.

Ik heb nu net wat voorbeelden gegeven van uitvindingen, maar ook je privéleven kan je positief ‘sturen’ door vooruit te denken.

Achteruit denken is bijvoorbeeld dat je blijft denken aan gemiste kansen, mislukkingen of negatieve gebeurtenissen in je leven. Door daar keer op keer aan te denken, blijf je in de (lage) energie van die gebeurtenis ‘hangen’. Daarmee creëer je zelf bitterheid en/of schuldgevoel. Dat je van het leven leert, is goed, het laat je zien wat je niet meer wilt zodat je kan bedenken/een beeld kan vormen hoe je het wél wilt. Het zijn de stappen van groei, zolang je vooruit blijft denken.

Je vrij voelen, je leven in eigen hand nemen, doe je door vooruit te kijken. Wanneer jij blijft geloven dat anderen de oorzaak zijn van jouw tegenslag, blijf je achteruit denken… Het zijn niet de anderen, maar je eigen gedachten die je tegenhouden! Ben jij je bewust van deze gedachten-kracht?

Maak jezelf bewust waarin jij nu nog achteruit denkt. Kijk bewust naar al je levensgebieden; relaties, werk/zakelijk, gezondheid, geluk, levensvervulling/inzet van talenten.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Niemand anders kan dat voor je doen. Word je bewust van de richting waarin je denkt, want uiteindelijk is dat de manier waarop je leven zich zal ontvouwen. Ga vooruit denken; stel jezelf de vraag: ‘Wat wil ik wél?!’ En vorm een beeld.

Merk je dat je er moeite mee hebt om het verleden ‘los’ te laten en vanuit een andere richting te gaan kijken? Zoek hulp! Praat met een vriend/vriendin, zoek een coach en richt je op de energie van de toekomst i.p.v. de energie uit je verleden!

Ik wens je veel succes.


Liefs, Esther Buijs© 

Dit is een onderdeel uit de cursus GedachtenKracht.  Deze cursus is geheel online.
Dit is de link voor meer info